Informatieavond over biodiversiteit


Welke planten en dieren leven er in de stad en waarom? Wat onderscheidt de stad van het omliggende land? En waarom is dat allemaal belangrijk? Welke rol speelt biodiversiteit daarin? En
wat kun je daar zelf aan bijdragen? Op maandag 5 februari geeft Frank van den Haak, bioloog en ecoloog, daarover een presentatie.

Hij komt op uitnodiging van de Doesburgse energiecoöperatie DoesWatt aanwezigen vertellen over het belang van biodiversiteit en hoe het daarmee in de stad gesteld is. Ook gaat hij met u in gesprek over hoe wij zelf aan natuur in de stad bij kunnen dragen. Frank is ook betrokken bij Land van Ons een landelijke coöperatie die landbouwgrond opkoopt om de biodiversiteit en het agrarische landschap te herstellen. Het wordt een interactieve presentatie met ruimte voor vragen en suggesties. U bent welkom op maandagavond 5 februari a.s. om 20 uur in de ruimte van speeltuin Kindervreugd, Marijkelaan 1 in Doesburg.

Voor DoesWatt-leden is de toegang gratis. Niet-leden van DoesWatt betalen een vergoeding van 2,50 Euro.

Dak gezocht in Drempt

Wie o wie? Ons tweede zonnepanelenproject komt in zicht, maar we hebben nog één dak nodig in Drempt voor 180 panelen.

Pas geleden hebben we afspraken kunnen maken met de eigenaar van een dak in Drempt. De heer Wim Bilderbeek heeft namelijk zijn dak aan de Binnenweg ter beschikking gesteld. Als DoesWatt zijn we heel blij met deze samenwerking. In aanvulling op zijn eigen zonnepanelen die er al liggen (zie foto), mag DoesWatt daar 180 zonnepanelen neerleggen. Nu zoeken we dus nog een dak voor de resterende 180 panelen. Help jij ons dit tweede dak in Drempt te vinden? Als je een geschikt dak hebt dat je ter beschikking wil stellen, stuur je ons dan een bericht op info@doeswatt.nl?

NIEUWJAARSBORREL / ALV

De kerngroep van DoesWatt wenst je een heel mooi -en hopelijk zonnig en energiek- 2024! Het is duidelijk dat er op vele fronten (letterlijk en figuurlijk) veel gaande is in de wereld. Laten we er met alle DoesWatt leden een mooi en energiek jaar van maken. Graag nodigen we alle DoesWatt leden uit voor de eerste ALV/Nieuwjaarsborrel op woensdagavond 24 januari, aanvang 19.30u bij Speeltuin Kindervreugd aan de Marijkelaan 1 in Doesburg. Dan bespreken we onder andere het jaarplan en de begroting 2024 met elkaar. En we toasten met elkaar op 2024. Aanmelden niet nodig. We hopen je te zien.

Kerstmarkt en Winterfair

Heb je DoesWatt ook ontmoet op de kerstmarkt of op de winterfair in hartje Doesburg? Samen met Naaiatelier Kieskleurig hadden we op 9 en 17 december ’23 een kraam. Er was veel belangstelling voor onze winterse kraam. We hebben kennis gedeeld over het besparen van energie, we deelden tips over hoe duurzaam te leven en we hadden mooie gesprekken. 

De Winterfair in Doesburg was een primeur: een kerstmarkt waar verenigingen en stichtingen van Doesburg zichzelf presenteerden. Op deze fair hebben we in onze DoesWatt kraam met veel Doesburgers de 11-vragentocht gespeeld. Dit was een zelfbedachte variant op de 11-stedentocht. Twee personen of twee team gingen de tocht aan om met elkaar te strijden om het felbegeerde DoesWatt kruisje. Bij elke Friese stad moest er een vraag worden beantwoord over duurzaamheid. Verschillende DoesWatters namen de rol van ijsmeester (spelleider) op zich. Vragen als: ‘De meeste warmte verlies je via het dak van je huis. Waar of niet waar?’ De deelnemers bleken erg fanatiek en velen waren goed op de hoogte. Er heerste een gezellige koek-en-zopie-achtige sfeer, dus geen wonder dat de Regiobode onze kraam op de voorpagina afbeeldde. Verschillende Doesburgers kunnen zich nu met trots bezitter van het DoesWatt kruisje noemen. Volgend jaar weer? Enne, het antwoord op de vraag is trouwens: niet waar…      

DoesWatt en Naaiatelier Kieskleurig werken samen in Pop-up winkel tijdens Kerstmarkten in hartje Doesburg

DoesWatt, 8 december 2023 – Tijdens twee weekenden, waarin de Kerstmarkt op 9 december en de Winterfair op 17 december plaatshebben, beheren Energiecoöperatie DoesWatt en Naaiatelier Kieskleurig samen een pop-up winkel van 11.00 tot 17.00 u aan de Meipoortstraat 1 in Doesburg. 

Lees verder….“DoesWatt en Naaiatelier Kieskleurig werken samen in Pop-up winkel tijdens Kerstmarkten in hartje Doesburg”

Bezoek DoesWatt op 6 en 7 mei in de pop-up store

Doesburg, 4 mei 2023 – DoesWatt en Naaiatelier Kieskleurig hebben op zaterdag 6 en zondag 7 mei een pop-up store in de oude bakkerij op het kruispunt Kerkstraat/Meipoortstraat/Ooipoortstraat.

      • Hoe laat? Van 10.00 tot 17.00 uur
      • Wat? Je kunt o.a. kennis maken met DoesWatt, advies krijgen over energiebesparing, duurzame keuzes delen en van gedachten wisselen over energie-opwekactiviteiten.
      • Extra? Je ziet welke prachtige dingen Naaiatelier Kieskleurig maakt.

Hopelijk tot ziens in onze pop-up store!

DoesWatt geeft energieadvies in de SRV-wagen ‘Een nieuwe tijd rijdt!’

Doesburg, 27 juni 2022 – Op 22 juni en 23 juni was DoesWatt te vinden in de SRV-wagen van het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’. Bezoekers konden hier onder andere vragen stellen aan onze energiecoaches over energiebesparing.

De SRV-Wagen is het klapstuk van het project ‘Een nieuwe Tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ van het Gelders Genootschap. Dit project verbindt de opgaven uit de wederopbouwtijd met de (duurzaamheid)opgaven van nu.

Opgewekte stemming tijdens de eerste Algemene Ledenvergadering

Doesburg, 3 april 2022 – Op maandag 21 maart jl. vond de eerste Algemene Ledenvergadering plaats in het Jongerencentrum 0313. Deze locatie was zeker niet ‘random’ gekozen. Er liggen namelijk zonnepanelen van DoesWatt op het dak van het Jongerencentrum.

De vergadering werd georganiseerd door het bestuur van DoesWatt samen met de leden van de kerngroep. Monique Dirven leidde de vergadering in goede banen. Tijdens de ALV werden de leden door de voorzitter, Paul van Rheenen, meegenomen in de missie, visie en activiteiten van DoesWatt.

Lees verder….“Opgewekte stemming tijdens de eerste Algemene Ledenvergadering”

Zonnepanelen Stadswerf aangesloten op het net

13 februari 2022 – Op 10 februari is de aansluiting van het eerste zonnedak op de Stadswerf in gebruik genomen door Han Jaspers en Hans Wonink. De productie van zonne-energie is daarmee een feit.

Voor het opwekken van groene energie participeren de deelnemers aan Zonneproject 1 in de exploitatie van drie grote zonnedaken in de gemeente; op de gemeentewerf, het jongerencentrum en een pand aan de Eekstraat.

De aansluiting van de zonnepanelen op de daken van het jongerencentrum en een pand aan de Eekstraat volgen binnen korte tijd.

Het leggen van zonnepanelen is in volle gang

Doesburg, 17 januari 2022 – Het leggen van de zonnepanelen op de drie locaties (Stadswerf, Linie en Eekstraat) van Zonneproject 1 is in volle gang

In de tweede of derde week van januari legt Liander de aansluitingen. Dit gebeurt per dak op een ander moment, we verwachten dat alle daken uiterlijk eind januari energie leveren. Laat de zon nu maar schijnen!

Om de start van dit eerste project te vieren plannen we een feestelijk openingsmoment in februari. Alle deelnemers aan Zonneproject 1 ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Gratis bespaaradviezen op maat

Doesburg, 17 januari 2022 – Het wordt kouder en de energieprijs stijgt. Dan wil je maar één ding toch? Dan wil je …advies van een energiecoach (e-coach). De DoesWatt’ers Han Jaspers, Henk Visser en Hans Wonink hebben de opleiding tot e-coach succesvol afgerond en gaan nu zelfstandig op pad.

Met simpele aanpassingen of bespaartips kun je soms al honderden euro’s per jaar besparen. Wil je weten welke besparingen in jouw huis mogelijk zijn? De energiecoach komt gratis en vrijblijvend adviseren hoe je je huis energiezuiniger maakt.

Maak een afspraak via het energieloket van AGEM en een energiecoach van AGEM komt bij je langs. Wie weet is dit één van onze drie H’s (Han, Hans of Henk).

» Maak een afspraak met een energiecoach